Skip to main content

Tannkjøttsykdom

Periodontitt (tannkjøttsykdom) er en infeksjon som skader tannkjøttet og benet som omgir tennene.
Tannkjøttsykdom Helfo dekning, symptomer og pris på behandling

Tannkjøttsykdom er også kjent som periodontitt

Periodontitt forekommer på grunn av bakterier rundt tannkjøttet som kalles for plakk. Plakk samles opp på tennene og i tannkjøttslommer rundt tennene. Kroppens immunsystem reagerer mot plakk med inflammasjon. Ubehandlet vil inflammasjon fortsette over tid med økt risiko for tanntap.

Gingivitt

Begynnende fase av tannkjøttsykdom kalles for gingivitt eller tannkjøttbetennelse

De fleste har opplevd gingivitt i livet sitt en gang imellom

Gingivitt er en mild bettenelse i tannkjøttet på grunn av plakk/bakterier i tannkjøttet. Du kan merke blødning ved lett berøring, dårlig ånde, noe hovent tannkjøtt rundt tennene og økt rødhet av tannkjøttet.

Gingivitt er ikke en permanent tilstand og kan behandles. Gingivitt er reversibel og gir ikke nedbrytning av tannkjøttet eller ben. Hvis den foreblir ubehandlet kan gingivitt gi permanent tannkjøttsykdom/periodontitt.

 

Tiltak for å behandle gingivitt

  • Forbedre munnhygiene hjemme- Pusse tennene to ganger daglig med god tannpussteknikk
  • Bruke tanntråd mellom tennene for å fjerne bakterier
  • Regelmessig besøk til tannlege eller tannpleier for å eventuelt fjerne tannstein

 

Symptomer på periodontitt/tannkjøttsykdom:

Tannkjøttet:

  • Tannkjøttet kan være hovent og gjøre vondt. Mange vil oppleve at tannkjøttet er rødlig, ømt og blør lettere enn vanlig
  • Periodontitt kan skade tannkjøttet hvor den vil trekke seg bort fra tennene. I slike tilfeller vil tannroten være synlig og tannen vil se lengre ut en vannlig

Tenner:

  • Løse tenner av varierende grad
  • Sensitive tenner hvor du kan oppleve sterk ising
  • Smerter ved tygging/spising

Andre:

  • Dårlig ånde forekommer ofte sammen med tannkjøttsykdom

Råd mot tannkjøttsykdom/periodontitt:

Det mest effektiv for behandling av tannkjøttsykdom er å ha god munnhygiene og regelmessig besøk hos tannlegen.

  • Ha god munnhygiene. Puss tennene to ganger daglig
  • Bruk tanntråd eller interdental/mellomrrombørster for å fjerne bakterier mellom tennene hvor tannbørsten ikke kommer til.
  • Regelmessig besøk hos tannlegen vil hjelpe å behandle og kontrollere tannkjøttsykdom .
  • Bruk en elektrisk tannbørste. Flere klarer å holde god munnhygiene med en elektrisk tannbørste
  • Corsodyl er en ofte brukt munnskyll mot tannkjøttbetennelse og fungerer bakteriedrepende og desinfiserende( NB: sjekk med apoteket da corsodyl munnskyll ikke skal brukes over lengre perioder av tid)
  • Slutt å røyke
  • Smertestillende mot tannkjøttbetennelse kan benyttes. Ibux og paracetamol er de vanligste smertestillende som kan brukes for akutt lindring av smerter.

Behandling av tannkjøttsykdom:

For å bli kvitt tannkjøttsykdom må plakk og tannstein fjernes. Dette gjøres best og mest effektivt hos tannlege/tannpleier. Tannlegen vil bruke spesialtilpasset utstyr for fjerning av tannstein. Avhengig av utviklingsgrad av tannkjøttsykdom kan flere besøk hos tannlegen være nødvendig. Det er anbefalt å ha regelmessig besøk hos tannlegen for å kontrollere sykdommen og beholde god munnhygiene.

Hva koster behandling for periodontitt?

Målet med behandling av periodontitt skal være å kontrollere og behandle infeksjon. Infeksjonen kan kontrolleres med grundig rens av tannkjøttet og god egeninnsats hjemme, i alvorlige tilfeller kan det være behov for kirurgiske inngrep.

Behandling av periodontitt, hvor målet er å oppnå infeksjonsskontroll, vil dekkes av Helfo og du betaler kun egenandel hvor resten blir dekket av Helfo gjennom refusjon.

Andre viktige spørsmål og svar om tannkjøttsykdom

Stress og tannkjøtt

Stress kan påvirke immunsystemet. Dette gjør at du kan bli mer utsatt for infeksjoner av bakterier. Bakterier i tannkjøttet kan da aktiveres og gi plager i tannkjøttet. Stress kan også påvirke munnhygienevaner, hvor man ikke pusser tennene like ofte eller nøye, dette vil da forverre tannkjøttsproblemene.

Hvorfor trekker tannkjøttet seg tilbake?

En av de vanligste årsakene til at tannkjøttet trekker seg tilbake er på grunn av dårlig munnhygiene. Dårlig munnhygiene kan føre til periodontitt. Utvikling av periodontitt gir nedbrytning av tannkjøttet og benet som omgir tennene slik at tannkjøttet trekker seg tilbake.

Estetiske problemer med tannkjøttsykdom:

Over tid kan tannkjøttsykdom føre til løse tenner og tanntap. I tillegg øker risikoen for at tannkjøttet trekker seg opp og tilbake.

Hvorfor blør tannkjøttet?

Det er flere årsaker til at tannkjøttet blør. En av de vanligste årsakene til blødning fra tannkjøttet er tannkjøttsykdom. Ved tannkjøttsykdom er tannkjøttet betent på grunn av bakterier. Lett trykk mot tannkjøttet i ved tannbørsting eller bruk av tanntråd kan gi blødning i tannkjøttet. 

Kan man bli frisk av periodontitt?

Tannkjøttsykdom kan ikke reverseres. Når man har fått tannkjøttsykdom vil ben og støtte rundt tennene bli ødelagt. Som regel vil du ikke få alt det tilbake. Men med behandling og vedlikehold kan man redusere og kontrollere infeksjon med god tilheling.

Er tannkjøttsykdom arvelig?

Studier viser at det er en sammenheng mellom arv/genetikk og tannkjøttsykdom. Enkelte familier/grupper har en høyere risiko for utvikling av tannkjøttsykdom på grunn av gener.

Få time raskt